В жовтні 2023 року було опубліковано новий міжнародний стандарт ISO 7101:2023, який встановлює вимоги до систем менеджменту якості організацій охорони здоров’я. Цей стандарт  заснований на структурі високого рівня HLS, як, наприклад, ISO 9001:2015, що робить його зручним для інтегрування з іншими системами менеджменту. Він акцентує на безпеці пацієнтів і персоналу, взаємодії з пацієнтами, ризиках, контролі якості послуг, моніторингу та оцінці показників, та постійному вдосконаленні.

Відмінності між ISO 7101:2023 та ISO 9001:2015 полягають у більш деталізованих вимогах, особливо щодо управління інфраструктурою, захисту довкілля, управління документацією та інформаційними системами. Новий стандарт також вводить розділ про готовність до надзвичайних ситуацій.

ISO 7101 покликаний підвищити ефективність управління медичними установами, забезпечуючи високий рівень якості та безпеки медичних послуг. Впровадження цього стандарту є важливим кроком у розвитку систем менеджменту якості в охороні здоров’я, відповідаючи на сучасні виклики та потреби пацієнтів та медичного персоналу.