Стандарт AQAP 2110 – це міжнародний стандарт, що регулює систему кваліфікації та сертифікації виробників та постачальників продукції та послуг для потреб оборонного сектору. Хоча цей стандарт не безпосередньо стосується постачальників продукції та послуг для потреб армії, приватні підприємства можуть впроваджувати стандарт AQAP 2110 для підвищення своєї кваліфікації та підвищення якості своєї продукції та послуг.

Приватні підприємства, які постачають продукцію та/або надають послуги для потреб армії в період воєнних дій, повинні забезпечувати високу якість своєї продукції та послуг, а також здійснювати виробництво та постачання у відповідності до вимог та стандартів, які забезпечують безпеку та стійкість під час воєнних дій. У цьому контексті впровадження стандартів, таких як AQAP 2110 також можуть допомогти зменшити ризики та підвищити безпеку.

Стандарт AQAP 2110  рекомендовано впровадити підприємствам, які постачають продукцію та послуги для потреб армії в період воєнних дій. Рішення щодо впровадження цього стандарту повинно прийматися на підставі конкретних обставин та потреб підприємства.

Ризики для підприємств, які не впровадили стандарт НАТО AQAP 2110

Більш детально про ризики розповідає спеціаліст органу сертифікації «Бюро Міжнародної Сертифікації» Альона Деменська:

«Якщо приватні підприємства, які постачають продукцію та/або надають послуги для потреб армії в період воєнних дій, не впроваджують стандарт AQAP 2110, то це може призвести до ризиків для користувачів їхньої продукції та послуг.

Наприклад, без виконання вимог стандарту AQAP 2110 може збільшитися ризик виникнення аварій та нещасних випадків, пов’язаних з виробами та послугами, які постачає підприємство. Також можуть збільшитися ризики пов’язані з недостатньою якістю продукції та послуг, що може призвести до негативних наслідків для користувачів, таких як травми, пошкодження майна або втрата життя.

Крім того, відсутність впровадження стандарту AQAP 2110 може призвести до недостатньої стійкості та захищеності продукції та послуг підприємства під час воєнних дій, що може призвести до її руйнування, знищення або непридатності для використання. Це може створити значні проблеми для армії, яка покладається на цю продукцію та послуги.

Отже, відсутність впровадження стандарту AQAP 2110 може мати серйозні наслідки для користувачів продукції та послуг підприємства та призвести до небезпеки для життя та здоров’я людей, а також до значних матеріальних втрат.»