Цілі сталого розвитку — це комплекс із 17 взаємопов’язаних цілей, що були розроблені Генеральною асамблеєю ООН у 2015 році для досягнення сталого майбутнього та покращення світу для життя майбутніх поколінь.

З метою залучення представників бізнес-спільнот та підприємців у розробку та реалізацію заходів щодо досягнення цілей сталого розвитку та популяризації цієї концепції був розроблений новий стандарт SIC.SDGs:2022 «Сталий розвиток. Вимоги для організацій щодо досягнення цілей сталого розвитку». Стандарт визначає спеціальні вимоги та надає керівні вказівки для розробки, впровадження, підтримки, аналізу та покращення Програми з досягнення ЦУР.

Сталий розвиток в Україні

Україна, як і інші країни-члени ООН, приєдналася до глобального процесу забезпечення сталого розвитку. Для встановлення стратегічних рамок національного розвитку України на період до 2030 року було розпочато інклюзивний процес адаптації Цілей сталого розвитку. 30 вересня 2019 року було підписано Указ Президента України «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року».

По даним щорічному рейтингу сталого розвитку, що публікується ООН та Фондом Bertelsmann, у 2021 році Україна зайняла 36-те місце серед 165 країн світу, випередивши при цьому Ізраїль (38-е місце), Греція (37), Люксембург (42). Прогрес України відзначений у досягненні 10 із 17 цілей. У жодній із базових цілей Україна не погіршила свої позиції. Найбільший прогрес Україна показала у досягненні мети “повсюдної ліквідації злиднів у всіх її формах”.

Напевно й далі ми могли би покращувати свої позиції, якщо б на заваді не стала військова агресія Росії.

Сьогодні ж Україна стала епіцентром, куди прямує світова фінансова підтримка. Інвестиції зосереджені на протидії агресору, однак вони мають відповідати принципам сталого розвитку.

Важливим напрямом інвестицій не лише в Україні, а й у Європі та США є енергетична незалежність від Росії. Нинішня ескалація спричинила радикальне переосмислення всередині Європи. З одного боку, максимальний фокус на розвиток відновлюваних джерел енергії, а з іншого – короткострокові рішення щодо пошуку альтернатив російському газу.

Ситуація в Україні показала, наскільки світ крихкий і потребує єдності та партнерства, щоб гідно протистояти глобальним викликам людства та забезпечувати цілі сталого розвитку, зокрема, за мир та справедливість.

Приєднавшись до цієї відповідальної ініціативи, Ви зробити свій внесок у світле майбутнє!

Заявка