Відповідно до статті 16 Закону України Про державні закупівлі, учасники торгів мають відповідати певним кваліфікаційним критеріям, які охоплюють обладнання, матеріально-технічну базу і кваліфікацію працівників. Однак, в умовах військового стану, деякі ситуації можуть ускладнювати дотримання цих вимог.

Наприклад, можуть виникнути такі ситуації:

Ситуація 1: Спеціаліст, сертифікат якого подано на тендер, відсутній у зв’язку з військовою службою.

Ситуація 2: Подано сертифікати позаштатних спеціалістів-фрілансерів, які одночасно працюють на інших підприємствах. Це може призвести до конфлікту інтересів, якщо такі спеціалісти залучені до роботи в рамках того ж тендера з боку іншого учасника.

Ситуація 3: Наявна програма навчання та підвищення кваліфікації на підприємстві, але відсутні офіційні сертифікати, які підтверджують це. Відповідні внутрішні документи не визнаються в рамках тендерної процедури.

Шляхи вирішення

Спілкування із замовником: Це особливо важливо, оскільки багато проблем може бути вирішено через прозоре та відкрите обговорення вимог тендера. Замовники також мають певну гнучкість в встановленні критеріїв кваліфікації і можуть бути в змозі змінити їх, враховуючи особливі обставини.

Підтримка постійного підвищення кваліфікації: Компанії можуть розглянути можливість отримання сертифікату SIC.SDGs:2022 «Сталий Розвиток – Вимоги до організацій щодо досягнення цілей сталого розвитку» , який підтверджує, що вони підтримують кваліфікацію свого персоналу на постійній основі. Ціль 4 Сталого розвитку – “Забезпечення якісної освіти”. Це означає, що компанія активно працює над забезпеченням доступної та якісної освіти для своїх співробітників Такий підхід може показати, що компанія присвячує значні ресурси розвитку своїх співробітників, що може підсилити її позицію при участі в тендерах.

Отримання сертифікату SIC.SDGs:2022 свідчить про те що, компанія  прагне досягти сталого розвитку та сприяти реалізації Стратегії Цілей сталого розвитку до 2030 року.

На закінчення, варто зазначити, що змінна ситуація вимагає гнучкості від усіх сторін, що беруть участь в процесі державних закупівель. Компанії, які в змозі адаптуватися до цих змін і відповісти на них в розумний спосіб, мають більше шансів досягнути успіху в цьому процесі.

Орган сертифікації «Бюро Міжнародної Сертифікації» є  нотифікованим органом в Системі Міжнародної Сертифікації SIC та уповноважений видавити сертифікати на відповідність вимогам стандарту  SIC.SDGs:2022 «Сталий Розвиток. Вимоги до організацій щодо досягнення цілей сталого розвитку».

Оформити заявку можна тут

Більш детально з цілями сталого розвитку можна  ознайомитися на сайті