Сучасна гастрономія уособлює тонкий зв’язок між духовним життям кожного народу і традиціями, а також культурою приготування їжі, яка в процесі історичного становлення стала основою національної кухні. Щоб зберегти яскравий колорит та унікальні особливості кожного етносу, Генеральною Асамблеєю ООН було проголошено особливе свято – День сталої гастрономії. Відповідну резолюцію було прийнято у 2016 році. Датою проведення тематичних заходів проголосили 18 червня.

ООН наголошує на важливості кожної культури та цивілізації в процесі розвитку. Завдання нового свята торкаються важливих соціальних проблем усієї світової спільноти. Гастрономія – значущий елемент культурного самовираження будь-якого народу, пов’язаний із природною та культурною різноманітністю світу. А також важлива тим, що всі культури та цивілізації можуть сприяти сталому розвитку. Гастрономічні традиції відіграють вирішальну роль у його досягненні, оскільки вони роблять свій внесок у сталий розвиток за допомогою культури харчування.

Мета Дня – зосередити увагу світової спільноти на тій ролі, яку стійка гастрономія може зіграти у досягненні цілей у сфері сталого розвитку, у тому числі за рахунок прискорення сільськогосподарського розвитку, підвищення продовольчої безпеки, покращення харчування людей, забезпечення сталого виробництва продовольства та збереження біорізноманіття.

Важливим інструментом для підприємств харчової промисловості є впроваджена система менеджменту безпечності харчової продукції на відповідність вимогам ISO 22000:2018, що заснована на принципах HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points – аналіз ризиків та критичні контрольні точки).