Минулого тижня, 9 грудня, у всьому світі визначали Міжнародний день боротьби з корупцією (International Anti-Corruption Day), який проголошено Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй (ООН).

Корупція торкається усіх аспектів життя суспільства та опосередковано збільшує повсякденну вартість життя людей і, в кінцевому підсумку, може призвести до підвищення витрат виробництва та зниження рентабельності інвестицій. Знову ж таки, всі ці впливи найбільш гостро відчуваються в країнах, що розвиваються.

Запобігання корупції забезпечує прогрес у досягненні цілей у сфері сталого розвитку, допомагає захистити нашу планету, створити робочі місця, досягти гендерної рівності та надає більш широкий доступ до основних послуг, таких як охорона здоров’я та освіта.

Чи є насьогодні дієві інструменти для зменшення впливу цієї глобальної проблеми?

Так, експерти з TК 309 Міжнародної організації по стандартизації ISO розробили низку стандартів, направлених на запобігання корупційних дій. Першим з них було опубліковано ISO 37001:2016 «Системи менеджменту протидії хабарництву – Вимоги та керівництво з використання». Стандарт універсальний у плані застосування: методи адаптовані для організацій різного розміру і роду діяльності, включаючи державні структури, приватний бізнес і великі корпорації. Стандарт зарекомендував себе як ефективний механізм для зниження корпоративних ризиків і витрат, пов’язаних з хабарництвом, і підвищення ділової репутації. Впровадивши систему протидії корупції на відповідність вимог ISO 37001, організації зможуть пройти процедуру сертифікації.

Також у 2021 році були видані ще три антикорупційних посібника:

  • ISO 37000 «Управління організаціями — Керівництво»
  • ISO 37002 «Системи управління повідомленнями про викриття — Рекомендації»
  • ISO 37301 «Системи управління відповідністю — Вимоги з керівництвом щодо використання» (також, як й ISO 37001, призначений для цілей сертифікації).

У сукупності ці стандарти можна використовувати для забезпечення більш комплексного підходу до глобальної боротьби з корупцією.

Подати заявку Ви можете: Сертифікація ISO 37001 | БЮРО МЕЖДУНАРОДНОЙ СЕРТИФИКАЦИИ (bic-cert.com.ua)