На початку року Міжнародна організація ISO опублікувала стандарт ISO 22341:2021 “Безпека і стабільність – Захист і безпека – Рекомендації щодо попередження злочинності через проектування середовища”. Даний документ описує принципи, елементи, стратегії і процеси зниження злочинності, включаючи певні типи терористичних атак, і страху перед злочинністю в нових або існуючих середовищах міської забудови.

Охоплюючи різноманітні архітектурні об’єкти, включаючи житлові квартали, комерційні райони, промислові об’єкти, навчальні заклади, громадські парки і так далі, ISO 22341 визначає процес оцінки пов’язаних зі злочинністю ризиків і застосування сертифікованих апаратних засобів з метою забезпечення безпеки.

Розробники документа – ISO/TC 292 (Безпека і відмовостійкість) – відзначають, що широко використовуваний підхід до міського планування для зниження злочинності і поліпшення якості життя в спільнотах під назвою CPTED (Crime Prevention Through Environmental Design) з великим успіхом використовується в багатьох стратегіях попередження незаконних дій по всьому світу.